- Olieprijzen zijn maandag verder gestegen, waarbij een vat Brent-olie meer dan 91 dollar kostte
- De aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor onrust op de energiemarkt.
- Prijzen van benzine en diesel stijgen ook flink door.
- Lees ook: 12 dingen die je moet weten over de Russische president Vladimir Poetin, die volgens het westen Oekraïne wil binnenvallen
De olieprijzen zijn maandagochtend verder gestegen en hebben inmiddels het hoogste punt bereikt sinds 2014. Dat komt mede door spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne en de grote vraag die wordt veroorzaakt door het herstel van de coronacrisis.
Als de prijs van olie deze week verder stijgt, zou dat voor de zesde week op rij het geval zijn. Een vat Amerikaanse olie kostte maandagochtend 1,2 procent meer op bijna 88 dollar.
Brent-olie klom ook 1,2 procent in prijs tot ruim 91 dollar per vat. In de maand januari is Brent-olie ruim 15 procent duurder geworden.
De Russen hebben tienduizenden soldaten verzameld in de buurt van Oekraïne. Volgens de Amerikanen heeft Moskou de troepenmacht dit weekend verder vergroot. De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas wordt geraakt bij een escalatie van het conflict, bijvoorbeeld in het geval van economische sancties.
Olielandenclub OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland hebben de olieproductie, die ze tijdens de coronapandemie hadden verminderd, de afgelopen maanden geleidelijk weer opgevoerd.
De OPEC+, zoals de groep landen ook wel wordt genoemd, zal de productie volgende maand dagelijks met 400.000 vaten verhogen, net als in de afgelopen maanden. De OPEC en zijn bondgenoten komen deze week weer bijeen en dan wordt een besluit genomen over de productie voor maart.
Prijzen benzine en diesel stijgen
De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 is in Nederland inmiddels hoger dan ooit. Afgelopen weekend steeg die naar 2,147 euro, meldt consumentencollectief UnitedConsumers.
De adviesprijs voor een liter diesel is met 1,842 euro ook historisch hoog. UnitedConsumers houdt de adviesprijzen bij van vijf grote oliemaatschappijen die in Nederland benzine verkopen.
Adviesprijzen liggen doorgaans hoger dan de prijzen die werkelijk worden gehanteerd bij pompstations. Uit data van tankpasuitgever Travelcard die het CBS bijhoudt, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine per 24 januari op 2,002 euro lag, terwijl een liter diesel 1,698 euro kostte.